diumenge, 27 de juny del 2021

L'esperada trobada a Vilanova de la Muga

Després de l'habitual trobada de Sant Llorenç de la Muga, que ens marca l'arribada de les trobades d'estiu, hem seguit el curs de la Muga riu avall, fins a arribar al poble mil·lenari de Vilanova de la Muga. La trobada era molt esperada, ja que s'havia hagut d'ajornar diverses vegades a causa de les restriccions pel COVID-19. Semblava que res ja no podria aturar aquesta nova convocatòria que casualment ha coincidit amb el dia de la fi de la restricció de dur mascareta en espais oberts.


Vilanova de la Muga és un petit poble de 250 habitants del municipi de Peralada on hi destaca l'església de Santa Eulàlia. Un dels motius pels quals l'Ajuntament de Peralada ens ha convidat ha sigut per mostrar els impressionants i valuosos frescos murals del seu absis dels segles XII-XIII, que han estat ocults durant mesos, sotmesos a un minuciós procés de restauració. Els treballs realitzats ens permeten apreciar finalment l'esplendor original de les pintures, diferenciant-les dels afegits i reinterpretacions posteriors de la part perifèrica. Hi destaca la "Majestat" o "Pantocràtor" en la màndorla central, envoltada de símbols i escenes bíbliques en tons ocres, terrosos i vermellosos que contrasten amb les zones blaves del fons.

L'Ajuntament ens ha donat la benvinguda amb un deliciós esmorzar al Centre Cívic La Sala, a la plaça Major del municipi.

 
Després, els més de 40 participants vinguts de llocs molt diversos, ens hem repartit pels racons, carrers, places i l'interior de l'església, dibuixant elements com la resclosa del Compte, el Rec del Molí o la muralla medieval i els detalls i personatges de les pintures romàniques.


A les 13.30 hem fet la tradicional posada en comú a la plaça de l'Església. El temps assolellat i esplèndid ens ha acompanyat i Vilanova de la Muga ens ha ofert multitud d'espais d'ombra des d'on poder dibuixar tranquils ..., aquesta vegada per fi alliberats de mascaretes!

Agraïm molt l'acollida de l'Ajuntament que ha volgut donar-nos a conèixer els seus tresors en aquest entorn tan privilegiat de l'Alt Empordà.

crònica; Aleix Pons , dissabte, 26 de juny2 comentaris: