dijous, 5 de setembre del 2024

Dibuixant ruïnes romanes a Sarrià de Ter

Avui el repte ha sigut considerable. Hem anat convidats a berenar a Sarrià de Ter per dibuixar la descoberta arqueològica de la Vil·la Romana a l'anomenat Pla de l'Horta, una magnífica vil·la dedicada a la producció vitivinícola en temps dels romans. Aquesta té una gran importància sobretot per les restes de mosaics trobats, d'estil italianitzant i poc freqüents a la Girona de l'època.

Ens ha rebut la Susanna, com a representant del municipi (i que també ha dibuixat amb nosaltres juntament amb la seva neboda), i després el Husen i la Presen, tècnics de cultura de l'ajuntament, ens ha ofert una magnífica coca de pa de pessic per tal que tinguéssim força per dibuixar.

Mentre dibuixàvem, Isaac, l'alcalde, i la Mònica i el David, regidors, també ens han vingut a veure. Vaja, tot l'ajuntament gairebé en ple!

La tasca no ha estat fàcil, perquè malauradament, la vil·la restava tancada i no era senzill fer dibuixos reeixits de les ruïnes romanes des de fora del recinte, però ens han promès una visita guiada en els mesos vinents i la possibilitat de dibuixar des de l'interior. De moment, ens ho hem passat bé, hem fet una descoberta territorial que molts de nosaltres no coneixíem i ens hem enfrontat a un repte: no és tan fàcil dibuixar estructures arqueològiques enrunades com una església o un castell, i per tant molts hem sortit del nostre habitual hàbitat plàstic.

La història d'aquesta vil·la i la seva descoberta ens l'ha explicat el David, regidor de festes de l'ajuntament: en l'indret on actualment contemplem les ruïnes, hi havia hortes (que donaven nom al Pla) i la canalla hi jugava i s'hi recollien hortalisses des de feia temps. Als anys 70 es descobreixen els primers mosaics en intentar fer els fonaments per urbanitzar un edifici de pisos. Des de llavors s'ha fet diverses excavacions, i la Vil·la Romana ha anat evidenciant cada vegada més la seva importància estratègica en la Gerunda d'entre els segles I aC i V dC, fins a considerar-lo un dels jaciments més grans i importants de Catalunya.

De moment, aquí queda el testimoni de la nostra estada a l'espera de la promesa visita guiada!


Crònica: Àngels Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada