dimecres, 24 de maig del 2017

DIBUIXAR ÉS CONÈIXER EL LLOC -1r part

Axis és com l Alba Riera, anomena el seu treball de recerca de final de batxillerat, sobre els USK
Aquesta és l'Alba i aquest és un dibuix fet al castell de Montsoriu en una trobada de USK Girona.
 
 
1. Introducció
 “Dibuixem in situ, a cobert o a l’aire lliure, capturant directament el que observem. Els nostres dibuixos expliquen la història del nostre entorn, des dels llocs on vivim i on viatgem”. Aquests són alguns dels propòsits dels Urban Sketchers, un grup de dibuixants urbans que capten l’instant fugaç d’aquell moment en el seu paper.
He decidit fer el treball de recerca sobre els Urbans Sketchers pel meu gust per dibuixar i per les ganes de saber i conèixer més sobre els diferents artistes i les diferents metodologies a l’hora de treballar, i així adquirir una visió més àmplia a través de l’experiència.
És un treball d’investigació sobre aquest moviment, en el qual he d’implicar-me per conèixer-lo millor amb els següents objectius:
- La integració en aquest grup
-Quin és el valor afegit?
- Què aporta la comunitat dels Urban Sketchers a altres artistes i a la societat?
Primer de tot, faig una explicació d’aquesta comunitat, per conèixer com va sorgir i qui la va crear, com s’organitza, per on s’estén...
A continuació, en el procés de la integració a aquesta comunitat, justifico el propòsit de les entrevistes, i, després de les respostes, exposo l’anàlisi i comentari d’aquestes. Finalment, explico l’experiència personal i les conclusions.

2. Concepte Urban Sketchers
Què són
Urban Sketchers és una comunitat global de dibuixants, formen part d’un nou moviment artístic que s’ha estès arreu del món. Aquest moviment fomenta la pràctica del dibuix in situ i l’observació directa de la vida urbana, per tal de captar el moment de l’escena. Normalment dibuixen en grup.
Dibuixen allà on viuen i allà on viatgen. Documenten el lloc amb dibuixos. Intenten presentar l'esdevenir de la vida urbana quotidiana, des de grans ciutats fins a petits llocs rurals, amb llibertat d’expressió per prendre notes del que passa al seu voltant, cadascun amb la seva tècnica personal de representació. El manifest no especifica normes ni mides, no obliga a l'sketcher a tenir una actitud determinada en relació als que formen part del dibuixat.

Gabriel Campanario ens dona una pista per entendre la filosofia dels Urban Sketchers:

“Ser un Urban Sketcher no es tracta únicament de dibuixar ciutats, grans o petites, urbanes o rurals, amb un bolígraf o amb els teus dits en una tauleta digital. Es tracta de dibuixar llocs que es poden posar en un mapa, i tot el que succeeix en aquests llocs.  Es tracta de mostrar el món amb dibuixos, portant a la gent a llocs que mai poden haver anat a través d’obres d’art que només tu pots crear”. (Campanario, G,. (13, 2013))

Així doncs, els Urban Sketchers treballen al mig del carrer per reproduir les situacions efímeres i dinàmiques de la ciutat. Són dibuixos fets amb poc temps que capten la vida, com si fossin instantànies del moment. Creen el seu propi art per conèixer allà on van, per veure el lloc des d’un altre punt de vista. El dibuix forma part del procés per endinsar-se i captar l’esperit del paratge on es troben, ja sigui a un bar, una estació de tren, una plaça, un balcó, un seient del metro, o al mig del carrer. Sempre captaran allò que els demés no veuen per reflectir-ho en els seus dibuixos. Els Urban Sketchers creen la seva interpretació personal del seu paratge en el seu paper. Dibuixar és conèixer el lloc.
“Tu estaves allà, jo et vaig veure, vaig veure el que vas dibuixar, ens vas dir què va succeir amb el teu art dibuixat per la teva mà, esbossant en el moment, però potser tu el vas toquejar més tard perquè se’t va acabar el temps o no vas poder resistir la necessitat d’arreglar alguna cosa”. (Campanario, G,. (13, 2013))

Història: com sorgeix el moviment anomenat Urban Sketchers
El creador d’aquest moviment és Gabriel Campanario, un periodista i il·lustrador espanyol, nascut a Barcelona, i que viu a Seattle, Estats Units, des de fa deu anys.
Quan va arribar a Seattle, va començar a dibuixar per conèixer millor la ciutat i al compartir els dibuixos a internet va contactar amb altres dibuixants i els va convidar a participar en el seu bloc de dibuixants urbans.
Urban Sketchers va començar com un grup de Flickr al Novembre de 2007. El seu creador, Gabriel Campanario, després de percebre que un nombre creixent de dibuixants compartien dibuixos "en línia", va iniciar el grup com una nova alternativa per exposar i promoure dibuixos realitzats in situ, per observació i registres directes.

Un any més tard Campanario va decidir estendre aquesta proposta creant un blog grupal al qual van accedir cent "corresponsals" d'origen global. L'ingrés es va produir després d'una selecció per part de Campanario i la seva invitació, condicionada al compromís de contribuir regularment al bloc amb dibuixos propis, acompanyats per un text simple amb el seu context.

Ràpidament el nou bloc, Urban Sketchers va començar a tenir gran difusió en línia i creixent nombre de visites, arribant als milers diaris actualment. Els qui naveguen les pàgines del bloc ho fan a la recerca d'inspiració o simplement per acompanyar virtualment als Sketchers en els seus viatges.

Manifest
Els Urban Sketchers s’identifiquen amb uns principis de la comunitat, que s’especifiquen en un manifest de vuit punts:
1- Dibuixem in situ, a cobert a l’aire lliure, capturant directament el que observem. 2- Els nostres dibuixos expliquen la història del nostre entorn, des dels llocs on vivim i on viatgem. 3- Al dibuixar documentem un lloc i un moment determinat. 4- Som fidels a les escenes que vam presenciar. 5- Celebrem la diversitat d’estils de dibuix i utilitzem qualsevol tipus d’eines i suport. 6- Ens ajudem mútuament i dibuixem en grup 7- Compartim els nostres dibuixos a internet. 8- Mostrem el món, dibuix a dibuix.

Activitat
Tot i que es guien per una sèrie de “normes”, els artistes d’aquest moviment no han de tenir una formació, professió o origen definit. No son necessàriament pintors, dissenyadors, arquitectes o il·lustradors professionals, hi ha també qui no responen a cap títol o formació professional concreta. El dibuix és una disciplina que tothom pot practicar, només fa falta un paper i un llapis.

El que uneix als artistes d’aquest moviment, professionals i aficionats, és que tots són aficionats a dibuixar, la passió per una activitat que no es afectada pels avenços tecnològics o marketing.
Tanta llibertat hi a en els membres com a la hora de dibuixar. Els Urban Sketchers dibuixen desde qualsevol racó de la ciutat, i amb llibertat de materials i recursos. Compten amb quantitat variable d’elements i recursos pel seu treball.
És un moviment artístic amb molt poques normes i a la vegada amb moltes possibilitats.

Simposis

Els Urban Sketchers a més de desenvolupar activitats del dibuix in situ per excel·lència, també fan més activitats centrals de Urbans Sketchers com els simposis de dibuix urbà. Són reunions festives i comunitàries que es desenvolupen en una ciutat a la que es fa d’amfitrió a un dels col·laboradors de USK.
Durant el seu desenvolupament es realitzen una sèrie de tallers creatius, panels de discussió, conferències i molt treball de dibuix a través de la ciutat.
La primera reunió amb aquest objectiu es va realitzar a Portland, Oregon, USA del 29 al 31 de juliol de 2010, amb el no de “1ª simposi internacional de Urban Sketchers”. Durant aquest tres dies, participants de diversos llocs del món es van reunir per conèixer-se, intercanviar tècniques i experiències i participar a tallers dictats per instructors, membres del bloc USK original

Comunitats USK
Urban Sketchers té presència a més de cinquanta països.
Tant membres del bloc USK com els d’altres xarxes socials (Facebook, Flickr) han creat comunitats regionals del mateix nom.
Per això, al visitar una pàgina de Urban Sketchers, es troben enllaços de comunitats amb el mateix nom i amb l’afegit del país, ciutat o regió d’origen. Són exemples: Urban Sketchers France, Urban Sketchers Australia, Urban Sketchers Buenos Aires, Urban Sketchers Barcelona... etc.
El contacte i la coordinació global de les activitats d’aquestes comunitats forma part de la tasca de la Junta Directiva de USK. Defineix alineaments globals, deixant els detalls en mans dels administradors locals.
Les comunitats USK (Urban Sketchers) es formen amb un mínim de tres sketchers. Funcionen amb la mateixa estructura del grup original, és a dir, amb un bloc al que s’accedeix per invitació i grups en xarxes socials (Facebook, Flickr) que serveixen en general com a porta d’accés a l’univers Urban Sketchers.

3. Els Sketchers
Apropament a autors
Per apropar-me més a fons a aquest moviment, he decidit realitzar una entrevista amb una sèrie de preguntes a diferents sketchers, la majoria d’un mateix grup.
No limitar-me a recollir informació de diferents bandes, sinó a més, introduir-me en aquest món a través de les persones que hi formen part, preguntant directament a elles i coneixent-les, i així, poder arribar a l’essència dels Urban Sketchers.
A l’entrevista, he fet preguntes sobre les metodologies, els materials utilitzats a l’hora de treballar, els diferents estils, com i amb qui treballen, si s’ajuden amb la càmera o si ho acaben al moment... per tal de veure diferents punts de vista de diferents Urban Sketchers i contemplar que aquest moviment no es regeix sota unes normes fixes.
Els sketchers entrevistats formen part del grup d’Urban Sketchers de Girona, excepte Xavi Julià, un artista de Barcelona.
Els autors entrevistats són dones i homes de diferents edats i professions. Alguns són artistes professionalment, altres, són aficionats que tenen el seu treball i s’hi dediquen al dibuix per gust i entreteniment.
En general, tots tenen diferents opinions i diversos punts de vista, però el que els uneix i el que tots comparteixen, és el gust pel dibuix, i per conèixer un lloc a través de l’art.

Entrevista

1. Què vols aconseguir amb els teus dibuixos?

2. Tens preferència per dibuixar en algun entorn en concret o algun tipus de persona en concret?

3. Quines tècniques de dibuix utilitzes?

4. Utilitzes sempre el mateix estil de dibuix?

5. Dibuixes en grup o en solitari?

6. Et dibuixes a tu mateix en els teus dibuixos?

7. Exposes en algun lloc o plataforma d’internet els teus treballs?

8. Dibuixes tot en directe i al moment o també utilitzes l’ajuda de la càmera per completar els teus dibuixos?

Xavi Julià
Qui és? Xavi Julià és un artista i il·lustrador de Barcelona, a més d’Urban Sketcher. Va estudiar Belles Arts.
Què dibuixa? He vist que a en Xavi Julià li agrada força dibuixar paisatges urbans i elevats de Barcelona, jugant amb les composicions irregulars sobre el buit i els contrastos de llum i ombra.

Què contesta? 1. Assimiliar el que m'envolta. Al mirar-ho a través del dibuix, dedico més atenció i més temps a observar el meu entorn. I a més deixo de mirar amb els filtres del que és bonic o lleig, només observo la realitat tal qual és o, millor dit, tal qual la percebo.

2. Tinc algunes preferències: prefereixo mirar cap a munt que cap al carrer. M'agrada la manera en que els edificis amb diferents alçades s'enlairen cap al cel, creant composicions irregulars sobre el buit.
També m'agraden els balcons en què la gent penja la roba, i veí més veí donen color a la ciutat. I també alguns barris (pocs en queden) on la gent s'ha pres la licència de pintar casa seva del color que ha volgut. Per últim (això és una constant) sempre busco escenes on el contrast de llum i ombra cridi la meva atenció.

3. Acostumo a treballar amb tinta xinesa i aquarel-la.

4. Considero que tinc un estil marcat. I d'una banda crec que comptar amb una tècnica amb la que et sentis a gust, dissenyada per a tú, és molt pràctic. Però d'altra banda, penso que de la mateixa forma que evolucionem com a persones, el nostre estil de dibuix també ha d'evolucionar. És el més natural.

5. Acostumo a dibuixar en solitari, és una experiència que habitualment m'agrada gaudir-la tot sól. Però de vegades també dibuixo acompanyat.

6. Habitualment no.

7. Sí, els exposo en el meu blog: www.barcelonink.com (Justament ara l'estic reformant i aviat serà un web una mica diferent). I també els publico a les xarxes socials.

8. Acostumo a dibuixar en directe, m'agrada l'experiència. I observo que la qualitat del traç és incomparablement més expressiva quan dibuixo del natural, atès que estic rebent més estímuls. Però no em considero un “sketcher”. No penso que necessàriament l'obra hagi de començar i acabar-se en el mateix moment o que només hagi de dibuixar-se del natural. A vegades, pots donar més cabuda a la creativitat dividint l'execució en vàries fasses o incorporant diferents tèniques, com ara l'ús de fotografies o els programes d'edició digital, com podria ser el Photoshop.
 
L'Alba ha fet un treball de recerca molt complert , el primer sketcher entrevistat és En Xavi Julià , hi han 13 sketchers més, que anirem posant el blog per capítols.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada