Pàgines

dimarts, 29 de setembre del 2020

Primera trobada de Girona Urban Sketchers a Llagostera

Ens hem reunit a 2/4 de 10 del matí per gaudir d’un bon esmorzar al Casino Llagosterenc convidats per l’Ajuntament del poble. Allà ens han donat una llista d’edificis i carrers que formen part del patrimoni de Llagostera i un plànol per situar-los. A partir d’aquí, cadascú amb les seves eines de treball, ens hem anat repartint per tot el poble. 

Sembla que el barri vell ha estat la zona més visitada pels urban sketchers, però també se’n podia veure a la Plaça Catalunya, a l’antiga estació i fins i tot al carril bici que enllaça Llagostera i Cassà.

.

Amb tots els dibuixos que hem fet i d’altres que s’hi aniran afegint, l’Àrea de Cultura de la població publicarà un àlbum de cromos que vol ser un recull dels llocs i edificis més significatius del Patrimoni Llagosterenc.  La mirada pacient, minuciosa i atenta al detall dels urbans sketchers és la que buscaven a l’hora de donar valor al patrimoni cultural del municipi

reportatge: Nurí Font


Moltes gràcies a  @ajllagostera @culturallagostera @escoladartperemayol i a la Mariona que ha fet possible aquesta magnífica trobada 


dilluns, 28 de setembre del 2020

Mil·lenari de Sant Pere de Figueres

Dissabte 19 de setembre, vàrem tenir l'oportunitat de dibuixar tots plegats a Figueres, amb les precaucions que s'escau a causa del coronavirus que ens amenaça. El motiu de l'aplec va ser el mil·lenari de la parròquia de Sant Pere.La iniciativa va sorgir de la comissió creada per commemorar el mil·lenari i amb el suport del Sr. Dacosta, de la cafeteria "Dalicatessen", que es troba a la plaça de l'església, es van posar en contacte amb els Urban Sketchers de Girona a través d'un dels nostres companys a Figueres.

Vàrem tenir alguns dubtes sobre l'oportunitat de realitzar una reunió a causa de la pandèmia, que inicialment estava prevista per a l'estiu, i l'havíem ajornat. No volíem perdre l'oportunitat de realitzar-la, així que prenent les precaucions i recomanacions per evitar contagis, ens
en vam anar a l'Empordà.
En realitat les reunions dels Urban Sketchers no són esdeveniments ni massius ni multitudinaris. En arribar ens saludem i cada un busca un lloc per dibuixar pel seu compte, triant un punt de vista o una escena, potser a prop, però no massa, d'un altre dibuixant.

En aquesta ocasió, el Sr. Josep Merchón, el nostre contacte a la comissió del mil·lenari, ens va fer cinc cèntims sobre la història de la Parròquia i l'Església. Es tracta del mil·lenari de la primera menció documental de la Parròquia de Figueres, que per tant té més de mil anys, però només podem precisar quants a partir d'aquest testimoni documental. La primera església va haver de ser poc més que una capella romànica i només se sap que era al mateix solar. Va ser ampliada i reconstruïda en els estils arquitectònics del moment, entre els segles XII a l'XV. L'Església actual és moderna. Es va reconstruir en estil neogòtic després de la guerra civil. Durant aquesta, l'Ajuntament de Figueres va invertir part dels seus recursos per intentar enderrocar-la. Els murs de velles pedres van posar tota l'oposició de la qual van ser capaços i una gran part de la nau principal va quedar en peu.

Els més agosarats van visitar el campanar al qual s'ascendeix per una estreta i empinada escala de cargol, situada en un dels laterals de la nau central. El campanar també és neogòtic i es va prendre com a mostra per fer-lo una de les torres de l'Església de Santa Maria de Barcelona, una de les esglésies gòtiques més elegants. Des del campanar la vista de Figueres és espectacular, especialment del proper Museu Dalí i els estrets carrers i placetes del centre dela ciutat.

Inspirats per aquestes vistes, cadascú va buscar un racó per dibuixar i després d'aproximadament unes dues hores ens vàrem tornar a reunir per a la tradicional posada en comú dels quaderns i la foto de grup, aquest cop de grup saludablement dispers.


Abans d'acomiadar-nos de Figueres vam tenir l'oportunitat de gaudir d'una consumició a la qual generosament ens varen convidar a la seva terrassa els propietaris del "Dalicatessen", i que ens va donar l'oportunitat de gaudir d'un descans petant la xerrada i intercanviant
quaderns per veure els progressos i dibuixos dels companys.

El propvinent 13 d'octubre es compleixen els mil anys de la primera menció de la parròquia de Figueres. Personalment crec, que en aquests temps tan agitats suposa una tranquil.litat pensar que entre les seves pedres segueix existint un lloc per l'oració i la meditació. On per altra banda també s'aprecia l'art, com hem pogut comprovar. Moltes gràcies als promotors i als patrocinadors, especialment a Martí Dacosta i el "Dalicatessen" per aquesta jornada tan alegre i interessant.

reportatge: Roberto Pla